Pagina's
Producten

Werking van Zonnepanelen: Stap-voor-Stap

Fotovoltaïsche Cellen – Het Hart van het Paneel

Elk zonnepaneel bestaat uit een reeks fotovoltaïsche cellen, meestal gemaakt van silicium. Deze cellen vormen de kern van het zonnepaneel en zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonlicht in elektriciteit.

Zonlicht Treft de Cel

Wanneer zonnestralen, bestaande uit fotonen, op een fotovoltaïsche cel vallen, zorgen ze ervoor dat elektronen in het silicium in beweging komen. Dit proces creëert een spanningsverschil, ook bekend als het 'fotovoltaïsche effect'.

Elektriciteitsopwekking

Door dit spanningsverschil ontstaat er een elektrische stroom tussen de boven- en onderkant van de cel. Deze stroom, ook wel gelijkstroom (DC) genoemd, kan worden opgevangen en gebruikt.

Van Gelijkstroom naar Wisselstroom

De meeste huishoudelijke apparaten gebruiken wisselstroom (AC). Daarom is een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de energie van zonnepanelen compatibel is met uw huishoudelijke apparaten.

Energie voor Uw Huis

Eenmaal omgezet naar wisselstroom, kan de energie direct in uw huis worden gebruikt. Produceert u meer energie dan u verbruikt? Vaak kunt u het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet en hiervoor een vergoeding ontvangen.

Opslag voor Later

Moderne zonnepaneleninstallaties kunnen worden uitgerust met batterijopslagsystemen. Dit betekent dat u overtollige energie kunt opslaan om deze later te gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds wanneer de zon niet schijnt.

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

In de wintermaanden blijven zonnepanelen actief en produceren ze elektriciteit, zij het met verminderde efficiëntie in vergelijking met de zomer. Zonnepanelen werken op basis van daglicht, niet alleen op zonneschijn. Zelfs op bewolkte dagen kunnen zonnepanelen nog steeds energie produceren. Hoewel de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, kunnen zonnepanelen nog steeds genoeg licht opvangen om stroom te genereren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de prestaties van zonnepanelen in de winter kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid daglicht, de hellingshoek van de panelen en eventuele schaduw. Het is raadzaam om zonnepanelen regelmatig schoon te maken om eventuele ophoping van sneeuw of vuil te verwijderen, waardoor hun efficiëntie wordt verbeterd tijdens de wintermaanden.

Conclusie

Zonnepanelen zetten zonlicht op een efficiënte manier om in bruikbare elektriciteit voor uw huis. Door de kracht van het fotovoltaïsche effect te benutten, leveren ze een duurzame energiebron die zowel uw energierekening als het milieu ten goede komt.


 

Wat heb je een klein scherm!

Wij ondersteunen schermen met een breedte van minimaal 360 pixels. Bekijk je onze website op een smartphone? Dan raden we je aan om deze in landscape modus te bekijken.