Pagina's
Producten

Bij het kiezen van de juiste Enphase micro-omvormer voor je zonnepanelen zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

''Paneelvermogen'' Het vermogen van je zonnepaneel is belangrijk. Dit wordt gemeten in Watt (W). De micro-omvormer die je kiest moet passen bij het vermogen van je zonnepaneel. Je wilt bijvoorbeeld geen omvormer die bedoeld is voor een paneel van 200W als je een paneel van 300W hebt. 

In Jip en Janneke taal: het kiezen van een Enphase micro-omvormer is net als het kiezen van de juiste maat schoenen. Je moet weten welke maat je nodig hebt (het vermogen van je zonnepaneel) en zorgen dat de schoen (de omvormer) past bij de voet (het zonnepaneel). Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, kun je de beste keuze maken.

Beste Match
Beste Match
Type IQ max WP
IQ7+ 380
IQ7A460
IQ8+ 385
IQ8MC420
IQ8AC460
IQ8HC480

Bij een Enphase micro-omvormer is het ingangsvermogen, dat van je zonnepanelen komt, vaak anders dan het uitgangsvermogen, dat naar je elektriciteitsnet gaat. De reden hiervoor ligt in hoe de omvormer werkt.

In eenvoudige taal, stel je de omvormer voor als een slimme kok. Je zonnepanelen leveren de ingrediënten, die we gelijkstroom (DC) noemen. De slimme kok, ofwel de omvormer, moet deze ingrediënten omtoveren tot een heerlijke maaltijd, de wisselstroom (AC), die de apparaten in je huis kunnen gebruiken.

Nu komt het: tijdens dit kookproces gaat er altijd een beetje van de ingrediënten verloren. Misschien spat er wat saus op het fornuis, of blijven er wat kruimels aan de pan kleven. Dus wat je aan het einde krijgt, de maaltijd, weegt altijd iets minder dan wat je aan het begin had, de ingrediënten.

Dit is precies wat er gebeurt met de Enphase micro-omvormer. Het zet de gelijkstroom (DC), de ingrediënten, om in wisselstroom (AC), de maaltijd. Maar tijdens dit proces gaat er altijd een beetje energie verloren, meestal in de vorm van warmte. Daarom is het uitgangsvermogen van de omvormer altijd iets lager dan het ingangsvermogen.

Het is belangrijk om dit te begrijpen bij het plannen van een zonne-energiesysteem. Zo weet je hoeveel elektriciteit je echt kunt verwachten van je zonnepanelen en omvormer. En hoewel er wat energie verloren gaat, zijn Enphase micro-omvormers ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn - ze laten minder 'kruimels' achter dan andere 'koks'!

Specificaties
Specificaties
Type IQMax DC/A inMax AC A uit
IQ7+ 15A1,21A (240v)
IQ7A15A1.45A (240v)
IQ8+ 12A1.21A (240v)
IQ8M12A1,43A (240v)
IQ8MC14A1,43A (240v)
IQ8AC14A1,59A (240v)
IQ8HC14A1,67A (240v)

Bij het kiezen van een Enphase micro-omvormer is het belangrijk om aandacht te besteden aan de maximale ingangsstroom. Dit verwijst naar de maximale hoeveelheid elektrische stroom die de omvormer aankan.

Zonnepanelen produceren stroom als er zonlicht op valt. Te veel stroom kan de micro-omvormer beschadigen, net zoals te veel water een plant kan verdrinken. Als de stroom van je zonnepaneel te hoog is voor wat de micro-omvormer aankan, kan de omvormer oververhit raken en minder goed werken of zelfs kapot gaan.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat de maximale ingangsstroom van de micro-omvormer hoger is dan de stroom die je zonnepaneel kan produceren. Op die manier weet je zeker dat de omvormer veilig en effectief zal werken.

in Jip en Janneke taal: stel je voor dat de stroom van je zonnepaneel een rivier is, en de micro-omvormer is een brug. Als de rivier te sterk is, kan de brug instorten. Dus je wilt een brug (micro-omvormer) die sterk genoeg is om de rivier (stroom) te weerstaan.

Wat heb je een klein scherm!

Wij ondersteunen schermen met een breedte van minimaal 360 pixels. Bekijk je onze website op een smartphone? Dan raden we je aan om deze in landscape modus te bekijken.