Pagina's
Producten

Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze voor duurzame energie, maar het is essentieel om ze goed te onderhouden voor optimale prestaties. Een cruciaal onderdeel van dit onderhoud is het schoonmaken van de panelen. Wanneer vuil en stof zich ophopen, kan dit de efficiëntie van de zonnepanelen aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel nemen we je mee door het proces van het effectief en veilig schoonmaken van je zonnepanelen.

Het belang van schone zonnepanelen
Schone panelen zijn efficiënte panelen Het belang van schone zonnepanelen

Schone zonnepanelen zijn niet alleen een kwestie van esthetiek; het gaat vooral om de functionaliteit. Wanneer panelen schoon zijn, kunnen ze meer zonlicht opvangen en dit efficiënt omzetten in energie. Dit betekent dat je meer energie produceert, wat goed is voor je portemonnee en het milieu. Bovendien helpt regelmatig schoonmaken bij het voorkomen van schade en verlengt het de levensduur van je panelen.

 • Verhoogde energie-efficiëntie
 • Langere levensduur
 • Preventie van schade

Wanneer en hoe vaak moet je schoonmaken?

De beste tijden om je zonnepanelen schoon te maken zijn in de lente en de herfst. Dit zijn de momenten waarop je vaak een vermindering in energieopbrengst zult zien, wat een teken kan zijn van vuilophoping. Twee keer per jaar is een goede richtlijn, maar let op signalen zoals zichtbare vuilophoping of een duidelijke daling in energie-efficiëntie.

Benodigdheden en schoonmaakproces

Het schoonmaken van zonnepanelen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt een zachte borstel of spons, emmer met water, geen zeep en eventueel een tuinslang nodig. Voor de veiligheid, vooral bij panelen op het dak, is het gebruik van een veiligheidsharnas of -lijn aan te raden.

Begin met het uitschakelen van de panelen om elektrische risico's te vermijden. Spoel eerst de panelen af om los vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens de zachte borstel of spons met water om het vuil zachtjes weg te vegen. Zorg ervoor dat je geen harde borstels of schuurmiddelen gebruikt, omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Spoel na het schrobben de zonnepanelen af met schoon water en laat de panelen aan de lucht drogen. Vermijd het reinigen van de panelen tijdens de hete middaguren, omdat dit niet alleen oncomfortabel is, maar ook de efficiëntie van het schoonmaken kan verminderen.

Stap-voor-Stap Schoonmaakgids checklist:

Controleer of je alle hierbovengenoemde artikelen in huis hebt om je zonnepanelen schoon te maken:

 • Zachte borstel of spons
 • Emmer met water (die heb je vast wel!)
 • Tuinslang (optioneel)
 • Veiligheidsharnas of -lijn (bij dakmontage)

Alles voor elkaar? Dan kun je een to-do lijstje maken!

 1. Veiligheidsmaatregelen: Zorg dat je stevig staat en gebruik veiligheidsuitrusting indien nodig.
 2. Voorbereiding: Schakel de zonnepanelen uit om elektrische risico's te vermijden.
 3. Voorwas: Spoel de panelen af met water om los vuil te verwijderen.
 4. Schrobben: Gebruik een zachte borstel om vuil voorzichtig weg te vegen.
 5. Naspoelen: Spoel de zonnepanelen af met schoon water.
 6. Drogen: Laat de panelen aan de lucht drogen of gebruik een zachte doek.

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen is een eenvoudige maar effectieve manier om hun efficiëntie en levensduur te maximaliseren. Door een paar keer per jaar wat tijd te besteden aan dit onderhoud, zorg je ervoor dat je zonnepanelen optimaal presteren en bijdragen aan een groenere toekomst.

Verder willen we je meegeven dat als je het dak op gaat, zorg ervoor dat je het veilig doet. Bij droog weer en eventueel met een veiligheidsharnas zijn de ideale omstandigheden om je zonnepanelen schoon te maken.

Wat heb je een klein scherm!

Wij ondersteunen schermen met een breedte van minimaal 360 pixels. Bekijk je onze website op een smartphone? Dan raden we je aan om deze in landscape modus te bekijken.