Pagina's
Producten
Hebben zonnepanelen nog zin?
Hebben zonnepanelen nog zin?

Als je al een tijdje nadenkt over het aanschaffen van zonnepanelen, maar twijfelt vanwege de aanstaande veranderingen in de salderingsregeling, is het begrijpelijk dat je aarzelt. De salderingsregeling was voor veel huishoudens een belangrijke drijfveer om over te stappen op zonne-energie, en het is nog steeds een verstandige keuze om die stap te zetten.

Voordelen van Zonnepanelen: Is Het de Investering Waard?

Overweeg je om zonnepanelen te installeren, maar twijfel je nog over de voordelen ervan? Laten we eens kijken naar waarom investeren in zonnepanelen een slimme zet kan zijn.

  1. Besparingen op de Energierekening: Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen elektriciteit op te wekken, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet. Hierdoor zal je energierekening aanzienlijk lager uitvallen, wat op de lange termijn resulteert in aanzienlijke besparingen.
  2. Milieuvriendelijk: Door te investeren in zonnepanelen draag je bij aan een schonere en groenere toekomst. Zonne-energie is een hernieuwbare energiebron die geen schadelijke gassen uitstoot, waardoor de CO2-voetafdruk wordt verkleind en het milieu wordt beschermd.
  3. Waardestijging van de Woning: Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je huis verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis met zonnepanelen vanwege de lagere energiekosten en milieuvriendelijke aspecten.
  4. Onafhankelijkheid van de Energievoorziening: Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van externe energiebronnen en fluctuerende energieprijzen. Je kunt je eigen elektriciteit opwekken en opslaan, waardoor je zelfvoorzienend wordt en minder gevoelig bent voor eventuele stroomstoringen.
  5. Subsidies en Financiële Voordelen: Veel regeringen bieden subsidies en belastingvoordelen aan huiseigenaren die investeren in zonnepanelen. Dit kan de initiële investeringskosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten.

Dus, hebben zonnepanelen nog zin? Absoluut! Investeren in zonnepanelen biedt tal van voordelen, waaronder besparingen op de energierekening, milieuvriendelijkheid, waardestijging van je huis, onafhankelijkheid van de energievoorziening en financiële voordelen. Het is een investering die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.

Opbouw van de elektriciteitsprijs

Elke gekochte kWh bestaat uit drie componenten: de (kale) elektriciteitsprijs, energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE). Aangezien de elektriciteit die wordt teruggeleverd bij salderen dezelfde waarde heeft als de elektriciteit die u afneemt, hoeft u geen energiebelasting, ODE-heffing en btw te betalen over de gesaldeerde kWh's. Dankzij het salderen bent u vrijgesteld van deze belastingen en heffingen voor het verbruik dat wordt verrekend.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen

Salderen in het heden Stel, uw zonnestroomsysteem heeft in een jaar 3500 kWh opgewekt. In datzelfde jaar heeft u 3400 kWh verbruikt. Tot 2025 heeft u de mogelijkheid om het verbruik tegen hetzelfde tarief te verrekenen met uw opwekking (3500-3400 kWh). U kunt deze als het ware tegen elkaar wegstrepen. Voor de resterende 100 kWh ontvangt u een vergoeding voor teruglevering.

Het rekenvoorbeeld toont duidelijk de voordelen van het salderen bij het overwegen van de prijs van zonnepanelen. Door de opgewekte elektriciteit te salderen met het verbruik, kunt u niet alleen een aanzienlijke besparing realiseren op uw energiekosten, maar ook profiteren van vrijstellingen van energiebelastingen, ODE-heffingen en btw voor de gesaldeerde kWh's. Investeren in een zonnestroomsysteem biedt niet alleen voordelen op het gebied van duurzame energie, maar kan ook resulteren in financiële voordelen op de lange termijn door een verlaging van de energierekening. Met de prijs van zonnepanelen kunt u niet alleen uw eigen energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Het hebben van zonnepanelen kan zeker zinvol zijn, zelfs als je overdag niet thuis bent. Hoewel je overdag mogelijk niet direct kunt profiteren van de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken omdat je afwezig bent, blijven ze nog steeds energie produceren die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie kan vervolgens worden gesaldeerd met je verbruik in de avonduren of op momenten dat je meer elektriciteit nodig hebt dan je zonnepanelen produceren. Hierdoor kun je nog steeds besparen op je energierekening en profiteren van de financiële voordelen van zonne-energie, zelfs als je overdag niet thuis bent. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere energievoorziening en verminder je je ecologische voetafdruk.

Onderzoek TNO
Onderzoek TNO

Het onderzoek van TNO benadrukt dat zelfs zonder de salderingsregeling, zonnepanelen zich nog steeds snel terugverdienen. De terugverdientijd varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afbouw van de salderingsregeling, de ontwikkeling van de stroomprijs en de aanschafprijs van zonnepanelen. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

Afbouw van de Salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling zal de terugverdientijd beïnvloeden. Zelfs met een afbouwregeling waarbij het salderen in 2025 direct wordt verminderd tot 0%, is de verwachte terugverdientijd relatief kort, bijvoorbeeld 8,7 jaar in 2025.

Ontwikkeling van de Stroomprijs

De prijs van elektriciteit is een belangrijke factor. Als de stroomprijs in de toekomst stijgt, zal je sneller besparen en je zonnepanelen sneller terugverdienen.

Aanschafprijs van Zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, wat de terugverdientijd verkort. Het kiezen van betaalbare en efficiënte zonnepanelen kan helpen de initiële investering sneller terug te verdienen.

Eigen Energieverbruik

Het verhogen van je eigen gebruik van de door zonnepanelen opgewekte stroom kan de besparingen vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door apparaten te gebruiken op momenten dat de zon schijnt.

Duurzaamheid

Naast de financiële aspecten bieden zonnepanelen ook voordelen op het gebied van duurzaamheid, zoals het verminderen van je ecologische voetafdruk en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Het is belangrijk om een realistische inschatting te maken van de terugverdientijd van zonnepanelen op basis van je specifieke situatie en lokale omstandigheden. Over het algemeen blijven zonnepanelen een verstandige investering, zelfs met de afbouw van de salderingsregeling, vanwege de financiële voordelen en duurzaamheidsvoordelen die ze bieden.

Conclusie
Conclusie

Ja, zonnepanelen blijven dus interessant, zelfs na 2025 wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Na de afschaffing van de salderingsregeling ontvang je een terugleververgoeding voor de elektriciteit die je aan het net levert, in plaats van dat deze direct wordt afgetrokken van je energierekening. Het is echter van belang om te realiseren dat deze wijziging alleen betrekking heeft op de elektriciteit die je daadwerkelijk verrekent met je energieleverancier, niet op de elektriciteit die je zelf direct verbruikt.

Om optimaal te blijven profiteren van zonnepanelen na de afschaffing van de salderingsregeling, is het belangrijk om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie zelf te gebruiken op de momenten dat de zon schijnt. Dit kan bijvoorbeeld door 's middags je elektrische auto op te laden of je accu's, in plaats van 's avonds. Op deze manier voorkom je dat je stroom moet terugleveren tegen een lagere vergoeding en maximaliseer je je besparingen door de zelfopgewekte stroom te gebruiken achter de meter.

Wat heb je een klein scherm!

Wij ondersteunen schermen met een breedte van minimaal 360 pixels. Bekijk je onze website op een smartphone? Dan raden we je aan om deze in landscape modus te bekijken.